Kansallispuistot tarjoavat monia erilaisia luontoelämyksiä ja niissä on mahdollista harrastaa mitä erilaisimpia aktiviteetteja melonnasta ja vaelluksesta kalastamiseen ja maastopyöräilyyn. Kansallispuistojen läheisyydessä sijaitsee usein myös runsaasti palveluita, kuten kauppoja ja yöpymisvaihtoehtoja, joten luonnossa yöpyminen ei ole välttämätöntä kansallispuistossa vierailevalle ja pelkkä päiväreissu onnistuu mainiosti useimmissa puistoissa.
Info
Kansallispuistoissa on usein infopisteitä joko parkkipaikkojen tai suosittujen reittien alkupisteiden läheisyydessä. Nämä infopisteet kannattaa hyödyntää, vaikka ei etsisikään mitään palveluita, sillä niistä on helposti saatavissa muun muassa tietoa itse puistosta ja sen reiteistä. Myös lähialueiden luontokeskukset opastavat kansallispuistoissa kävijöitä ja ne ovatkin hyvä tapa saada henkilökohtaista palvelua. Usein kansallispuistoissa vierailijat aloittavat retkensä vähintäänkin infotaulun läpivilkaisuilla. Luontokeskuksesta saa tietoa myös, mikäli alueella on voimassa erityisiä varoituksia, joita tulee noudattaa.
Kaupat ja ravintolat
Itse kansallispuistot eivät sisällä varsinaisia ruokavaihtoehtoja, mutta niiden lähialueille on usein keskittynyt runsaasti kauppoja ja kioskeja, joista voi ostaa pieniä tai isompia eväitä. Kaikkea ei siis suinkaan tarvitse raahata kotoa asti, vaan ruokaostokset on mahdollista tehdä ennen puistoon saapumista. Ravintolat ja kahvilat löytyvät usein lähimmän kaupungin yhteydestä, tosin erityisesti sesonkiaikoina kannattaa varautua ruuhkiin, joten mikäli mielii ravintolaan pienessä kaupungissa, voi pöydän varata etukäteen.
Varusteet
Etelä-Suomesta kaikkien retkivarusteiden tuominen mukanaan esimerkiksi Lemmenjoelle voi tuntua vaikealta ja turhauttavalta, varsinkin jos suunnitteilla on tekemistä monipuolisesti, kuten melontaa ja pyöräilyä. Kaikkea ei suinkaan tarvitse tuoda mukanaan, vaan paikalliset yrittäjät vuokraavat usein retkeilytarvikkeita, kuten kajakkeja, maastopyöriä ja kalastusvälineitä. Vuokraamalla välineet paikan päältä säästää itseltään vaivaa ja tukee samalla paikallisia yrittäjiä, joten tilanne kannattaa ehdottomasti hyödyntää.
Yöpyminen
Kansallispuistoissa on usein erilaisia kotia, autiotupia ja laavuja, joissa on mahdollista yöpyä. Mikäli tämä vaihtoehto ei kuulosta houkuttelevalta, on mahdollista suunnistaa myös lähimmän kaupungin hotelliin tai varata mökkimajoitus kansallispuiston läheltä. Myös majoittumisessa kannattaa huomioida sesongit ja varautua ruuhkiin tiettyinä aikoina. Kansallispuistossa vieraillessa kannattaa kuitenkin ehdottomasti kokeilla luonnossa yöpymistä, mikäli itsellä ei ole merkittäviä rajoitteita, jotka tämän estäisivät. Teltassa yöpyessä saa aivan uudenlaisen kokemuksen luonnosta ja omasta retkestä.