Kalastaminen on erinomainen tapa viettää aikaa ja Suomessa siihen on lisäksi erinomaiset puitteet. Suomessa on tuhansia järviä ja lampia, jonka lisäksi merenrantaa on saaristot mukaan luettuna tuhansia kilometrejä. Tarjolla on siis niin järvi- kuin merikalaakin, tosin Itämeren lajisto poikkeaa hieman muiden merien kaloista, mutta on silti monipuolinen.
Kalastus on lisäksi oiva keino tutustua luontoon ja se sopii harrastuksena kaikille. Moni lajiin hurahtanut voikin kertoa viettävänsä tunteja virvelin varressa ja kalastus kuuluu olennaisena osana kesän matkoille. Kalastusta ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa ja sitä voi harrastaa niin yksin kuin yhdessäkin.
Luvat kuntoon
Suomessa onkiminen ja pilkkiminen kuuluvat jokamiehenoikeuksiin. Muunlainen kalastus sen sijaan vaatii kalastusluvan ja kalastonhoitomaksun. Kalastonhoitomaksu vaaditaan kaikilta 18–64-vuotiailta. Se oikeuttaa kalastamaan yhdellä vieheellä tai pyydyksellä. Vapaaehtoinen kalastonhoitomaksu on alle 18-vuotiaille tai yli 65-vuotiaille, mutta sen saa maksaa silloinkin ja maksua pidetään sijoituksena luontoon. Rahat käytetään vesistön ja kalakannan hoitoon.
Usealla vavalla kalastaminen tai pyydyskalastus vaatii aluekohtaisen kalastusluvan. Kalastusluvat on jaettu sen mukaan, miten kalastaa. Mikäli haluaa kalastaa uistimella tai perholla, tarvitsee vapaluvan. Pyydystysluvalla taas voi kalastaa verkoilla tai katiskalla. Ravustukseen tarvitaan oma lupansa. Kalastusluvat myöntää Metsähallitus ja ne ovat voimassa valtion kalastusalueilla, yksityisille alueille niitä myy alueen omistaja.
Kalastusta Ylä-Lapista Etelä-Suomen rannikoille
Kalasaalis vaihtelee hieman kalapaikan mukaan ja esimerkiksi Lapista voi saada harjusta tai nieriää, mutta myös monia muita lajeja, kuten haukea ja siikaa. Monet Lappiin kalastamaan suuntaavat liittävän kalastuksen osaksi muuta retkeilyä ja käyvät lisäksi esimerkiksi vaeltamassa ja nauttivat Lapin luonnosta, joka onkin erittäin monipuolinen ja kaunis.
Etelässä voi esimerkiksi suunnata Saaristomerelle ja nauttia meren ja saariston tunnelmasta, omasta rauhasta ja leppoisasta kesäsäästä. Saaristomereltä saa runsaasti muun muassa ahventa, siikaa, kuhaa ja silakkaa. Esimerkiksi Saaristomeren kansallispuisto on muutoinkin vierailemisen arvoinen kohde, jossa löytyy runsaasti aktiviteetteja kalastuksen ohelle.
Itä-Suomi on tunnettu harjuista ja kirkkaista vesistä ja siellä voi suunnata esimerkiksi Konnevedelle, jossa näkyvyys on useita metrejä. Saaliksi voi saada muun muassa lahnaa, särkeä, harjusta ja järvitaimenta.